Een landelijke woning kopen in 8 stappen
Er komt veel kijken bij het kopen van een landelijke woning: van de zoektocht en de bezichtiging tot en met het onderhandelen en de overdracht. Hier leest u het volledige aankoopproces in 8 simpele stappen.
Bent u van plan om een woonboerderij, landhuis of een ander landelijk gelegen woning buiten de bebouwde kom te kopen? Daar komt meer bij kijken dan bij het kopen van een woning in een dorp of stad. Bijvoorbeeld omdat er een agrarische bestemming op de landelijke woning ligt of omdat u te maken kunt krijgen met andere milieueisen die van toepassing zijn in het buitengebied. Dit stappenplan informeert u over elke stap in het aankoopproces.
Voordat u kunt beginnen met de zoektocht naar een landelijke woning, is het verstandig te weten wat uw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kunt u lenen en wat zijn dan uw maandelijkse lasten? Dit kunt u eenvoudig online berekenen maar u kunt ook een afspraak maken met een hypotheekadviseur.
Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van uw nieuwe woning te financieren, mits er een woonbestemming op de woning rust. Bij een woning met een agrarische bestemming is dit niet van toepassing. Alle overige, bijkomende kosten moet u zelf financieren. Bereken daarom ook direct hoeveel eigen geld u nodig heeft.
Zodra u weet hoeveel u maximaal kunt uitgeven aan een woning, kan de zoektocht beginnen. Er zijn verschillende manieren om een landelijke woning te vinden.
Funda
Op funda.nl vindt u het grootste aanbod koopwoningen in Nederland. Hier kunt u met behulp van filters gericht zoeken naar een landelijke woning die het meest aansluit op uw woonwensen. Maak gebruik van het filter ‘soort aanbod’ om te zoeken naar woonboerderijen, landhuizen of villa’s. Als u een Funda-account aanmaakt en een zoekopdracht instelt, ontvangt u elke dag het nieuwste woningaanbod automatisch in uw mailbox.
NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar
U kunt ook een zoekopdracht geven aan een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar gaat met uw woonwensen gericht op zoek naar een landelijke woning die aansluit bij uw wensen. De makelaar beschikt over een groot netwerk en is als eerste op de hoogte van geschikte landelijke woningen die op de markt komen.
Heeft u een landelijke woning gevonden die u aanspreekt? Dan kunt u een bezichtiging plannen. Zo komt u erachter of uw keuze daadwerkelijk voldoet aan uw wensen. Het bezichtigen van een landelijke woning vraagt om een andere blik dan de bezichtiging van een woning in een dorp of stad. Let daarom onder andere op de volgende aandachtspunten:
1. De ligging en de omgeving
De ligging en de omgeving zijn belangrijke aspecten van het huis. Het bepaalt voor een belangrijk deel de waarde van het huis maar ook of u zich thuis gaat voelen op die plek. Voelt u zich prettig in de omgeving? Liggen de gewenste voorzieningen zoals openbaar vervoer of scholen in de buurt? Heeft u agrarische ondernemers als buren? Loop of rij gerust eens door de omgeving om deze aspecten te verkennen.
2. De grond
Bij landelijke woningen en voormalig agrarische objecten kan het zijn dat er bijvoorbeeld nog tanks in de grond zijn opgeslagen of dat er asbesthoudende materialen zijn gebruikt. Informatie hierover kunt u tijdens de bezichtiging opvragen bij de verkopende makelaar. Wilt u er zeker van zijn dat er geen sprake is van bodemvervuiling? Dan kunt u in een later stadium een bodemonderzoek uit laten voeren.
3. Buitenkant van de woning
Veel mensen investeren wel in het interieur van hun huis, maar aanzienlijk minder in de buitenkant van hun woning. Daarom is het extra belangrijk om hierbij stil te staan. Zeker als u te maken heeft met een oude woonboerderij. Denk bijvoorbeeld aan de volgende aspecten: Is het dak nog in goede staat? Van welk materiaal zijn de kozijnen gemaakt? Is het schilderwerk in orde of juist aan vervanging toe?
4. Binnenkant van de woning
Bekijk de binnenkant van de woning kritisch: Hoe is de indeling van de woning? Is de keuken nog in goede staat? Is de badkamer naar wens? In welke conditie zijn de plafonds en de muren? Gaan deuren en ramen makkelijk open en dicht? Kijk met een open blik, maar laat u niet afleiden door de huidige meubels of de kleuren op de muren.
5. Installaties
Ook de installaties zijn een belangrijk aandachtspunt. Welke apparatuur en installaties zijn er aanwezig in de woning? Zijn er voldoende stopcontacten in het huis en voldoende groepen in de meterkast? Hoe wordt de woning verwarmd en wat zijn de maandelijkse energiekosten van de huidige bewoner? Vraag het indien nodig aan de verkopende makelaar.
6. Duurzaamheid
Duurzaamheid is steeds belangrijker. Let daarom ook op de duurzaamheidsaspecten van de woning. Zijn de muren en het dak geïsoleerd? Is het dubbelglas nog rendabel? Wekt het huis al groene energie op, bijvoorbeeld via zonnepanelen of heeft het een warmtepomp? Vergeet hierbij ook niet naar het energielabel van de woning te vragen.
7.Verbouwing
Soms treft u een landelijke woning die heel mooi kan worden maar dat nog niet is. Er is een flinke verbouwing nodig. Maak dan tijdens de bezichtiging direct inzichtelijk welke aspecten verbouwd moeten worden. Ook kunt u een architect of aannemer meenemen om de kosten voor verbouwing op een rij te zetten. Uw NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar kan u informeren over de benodigde vergunningen.
Vraag om hulp
Zoals u ziet zijn er veel aspecten waar u op moet letten tijdens een bezichtiging. Zaken waar u zelf misschien geen verstand van hebt. Aarzel dan niet om hulp in te schakelen van de NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar kijkt mee naar het onderhoud van de woning en weet de juiste vragen te stellen.
Om onaangename verrassingen in de toekomst te voorkomen, is het belangrijke dat u alle aspecten van de woning onderzoekt.
Bestemming
Bij de aankoop van een voormalig agrarisch object, rust er vaak nog een agrarische bestemming op de bedrijfswoning. Als de bestemming in uw geval agrarisch is, dan adviseren we direct contact op te nemen met uw financieel adviseur en te overleggen wat dat precies voor u betekent.
Moet de bestemming veranderen naar wonen? Dan moet een bestemmingsplanwijziging doorgevoerd worden. Dit kost veel tijd en geld. Zo variëren de leges voor een bestemmingsplanwijziging van gemeente tot gemeente. Het kan ook zijn dat uw financier in eerste instantie genoegen neemt met een principebesluit. Dit houdt in dat de gemeente bereid is mee te werken aan een bestemmingswijziging van agrarisch naar wonen, maar dit moet formeel nog wel ingediend worden.
Sinds 2013 is ook de Wet Plattelandswoning van kracht. Een plattelandswoning is een bedrijfswoning die behoort tot of behoorde tot een agrarisch bedrijf. Voorheen mochten alleen mensen die werkzaam waren bij het bijbehorende agrarische bedrijf in de bedrijfswoning wonen. De wet maakt het mogelijk voor buitenstaanders om in de woning te wonen. Diegene wordt dan niet beschermd tegen milieugevolgen zoals geur, geluid en trilling. Voor luchtkwaliteit wordt een uitzondering gemaakt. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar kan u adviseren bij de herbestemming van agrarisch naar wonen of naar een plattelandswoning.
Heeft u als particulier geen financiering nodig en koopt u het object met een agrarische bestemming zonder een bestemmingsplanwijziging? Dan is dit niet zonder risico. Als u ervoor kiest de bestemming agrarisch te laten terwijl u geen agrarische bedrijvigheid heeft op de locatie dan woont u feitelijk in strijd met het bestemmingsplan. Mocht u na verloop van tijd de woning verbouwen dan is het mogelijk dat u hier vanwege de agrarische bestemming geen vergunning voor krijgt omdat de gemeente dit toetst aan het bestemmingsplan. Is er geen bestemmingswijziging nodig omdat de betreffende gemeente toestemming geeft er te wonen? Weet dat u ook dan risico loopt. Er is dan vaak sprake van een gedoogsituatie. Op het moment dat omwonenden klachten indienen staat u minder sterk.
Op het platteland heeft u niet alleen te maken met de eisen van de gemeente, maar ook met die van de provincie. Misschien zijn er planologische ontwikkelingen op komst die van invloed zijn op de waarde van uw woning. Laat u daarom goed informeren over zowel het bestemmingsplan als planologische ontwikkelingen. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar is op de hoogte van ontwikkelingen in de omgeving en adviseert u graag.
Onderzoeksplicht
Als koper heeft u een onderzoeksplicht. Dit betekent dat er van u als koper verwacht wordt dat u de staat van de woning onderzoekt. Zichtbare gebreken die u bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, kunnen later niet als verborgen gebreken worden benoemd. Deze komen dan ook voor uw rekening. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar ondersteunt bij het invullen van uw onderzoeksplicht. De makelaar kent de potentiële risico’s van een woning en weet waar u op moet letten.
De verkoper heeft mededelingsplicht
De verkoper heeft een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht de verkoper alle informatie te verstrekken die voor u als koper belangrijk kan zijn. Zo is hij verplicht u te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. Houd er wel rekening mee dat een verkoper zelf niet altijd op de hoogte is van verborgen gebreken.
Bouwkundige keuring
In sommige gevallen is het verstandig een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundige keuring is een onafhankelijke keuring door een bouwkundig inspecteur. De bouwkundige keuring maakt duidelijk welke gebreken een woning heeft en hoeveel onderhoud er op de korte én lange termijn nodig is. Deze gebreken legt de bouwkundig inspecteur vast in een bouwkundig rapport, samen met de kosten die nodig zijn om de woning te herstellen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slechte fundering, gevels die een grondige opknapbeurt nodig hebben, lekkage in het dak of ongedierte in huis. In alle gevallen is er (kostbaar) herstel of onderhoud nodig. Een bouwkundig rapport geeft u als koper meer zekerheid over de bouwkundige staat van het huis. Dit kan van pas komen tijdens de onderhandelingen over de prijs van de woning. Bovendien kunt u het resultaat van het bouwkundig rapport als ontbindende voorwaarde op laten nemen in de koopovereenkomst. Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar adviseert u of een bouwkundige keuring nodig is of niet.
Bodemonderzoek
Bij de aankoop van een voormalig agrarisch object is het altijd verstandig een bodemonderzoek uit te laten voeren. Als er sprake is van bodemverontreiniging, kunt u dit verhalen op de verkoper en een offerte voor sanering meenemen in de onderhandelingen. Ook hier geldt dat u het resultaat van het bodemonderzoek als ontbindende voorwaarde op kunt laten nemen in de koopovereenkomst.
Afmetingen en verplichtingen
Andere aandachtspunten zijn de exacte ligging en afmetingen van het perceel. Het kan voorkomen dat er een weg door het perceel loopt, of dat stukken van het te verkopen object door anderen in gebruik zijn. Ook wilt u op de hoogte zijn van verplichtingen zoals een recht van overpad.
De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar beschikt over het Algemeen Geoportaal. Dit is een tool waarmee de kadastrale kaart over de topografische kaart gelegd wordt. Hiermee kan de NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar toetsen of de grenzen van het perceel goed lopen. Daarnaast onderzoekt hij ook of u aan bepaalde verplichtingen moet voldoen.
Clausules
Soms zijn er door de verkoper speciale clausules opgenomen in de koopovereenkomst. Deze clausules zijn opgenomen om de verkoper te beschermen en om te voorkomen dat hij aansprakelijk is voor verborgen gebreken van de woning.
- Ouderdomsclausule: een ouderdomsclausule wijst u als koper op het feit dat de woning een bepaalde leeftijd heeft en dat de bouwkwaliteit lager ligt dan bij nieuwe woningen.
- (On)bekendheidsclausules: Een verkoper moet aangeven of er bijvoorbeeld nog opslagtanks in de grond zitten en of deze nog gebruikt worden of niet. Een (on)bekendheidsclausule wijst u als koper op het feit dat er mogelijk nog voorwerpen aanwezig zijn, waar de verkoper niet bekend mee is.
Als koper moet u extra voorzichtig zijn met het tekenen van een koopovereenkomst met een clausule. Gelukkig is een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar bekend met dit soort clausules en met alle andere zaken die een rol spelen in een koopovereenkomst. Hij kan inschatten of een bouwkundige keuring noodzakelijk is, en aangeven wat er namens u als koper in de koopovereenkomst opgenomen moet worden.
Energielabel
Alle woningen in Nederland hebben een energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning. De labels lopen van A tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties.
Er is altijd sprake van een voorlopig en een definitief energielabel. In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een hoger of lager energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een erkend deskundige.
Bij de verkoop van een woning is de eigenaar verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Officieel hoeft de verkoper dit label pas te overhandigen tijdens de overdracht bij de notaris. Toch wilt u als koper vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een woning. Het energielabel heeft namelijk niet alleen effect op het energieverbruik in het huis maar ook op de waarde van de woning. Controleer daarom goed of het energielabel klopt.
Nu u de woning van uw dromen gevonden hebt, kunnen de onderhandelingen beginnen. Hier moet u op letten.
Onderhandelingsstrategie
Als u verliefd bent geworden op een woning is het lastig objectief en zakelijk te blijven. Emoties gaan een rol spelen waardoor de kans bestaat dat u te veel voor de woning betaalt of instemt met voor u ongunstige voorwaarden. Een onderhandelingsstrategie zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.
De onderhandelingsstrategie is per situatie verschillend en wordt beïnvloed door de markt en natuurlijk ook de situatie van de verkoper. Heeft de verkoper bijvoorbeeld zelf al een nieuwe woning gekocht? Dan is er waarschijnlijk meer ruimte voor onderhandelingen.
Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar helpt u bij het bepalen van de beste onderhandelingsstrategie en adviseert u over een realistische prijs. Als taxateur heeft hij ervaring met het bepalen van de juiste prijs en heeft hij toegang tot de NVM-database waarin de vraagprijs getoetst kan worden aan de marktwaarde van vergelijkbare landelijke woningen in de omgeving.
Ontbindende voorwaarden
Als u een landelijke woning koopt en u gaat met de verkoper in onderhandeling, dan gaat dit niet alleen over de prijs. U onderhandelt ook over de opleverdatum, de roerende zaken en de ontbindende voorwaarden. Wanneer u een bod uitbrengt weet u misschien nog niet of u de financiering rond kunt krijgen of heeft u onvoldoende zicht op de technische staat van de woning. Met ontbindende voorwaarden voorkomt u dat u vastzit aan de koop van de woning.
De ontbindende voorwaarden bepaalt u voordat u het eerste bod uitbrengt. Wanneer de datum voor de ontbindende voorwaarden verstreken is en u alsnog afziet van de koop van de woning, betaalt u een boete aan de verkoper. Die boete bedraagt meestal 10% van de totale koopsom, plus eventuele aanvullende schadevergoeding.
Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar adviseert over de geschikte ontbindende voorwaarden voor uw situatie en voorkomt onnodige risico’s. Ook bewaakt de NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar de gestelde termijn.
Bod uitbrengen
Na het bepalen van de strategie, het bod en de (ontbindende) voorwaarden, brengt u een bod uit bij de verkopende partij. Dit kan op verschillende manieren. U kunt het bod schriftelijk, per mail, telefonisch of in sommige gevallen via de website van de verkopende makelaar uitbrengen. Is onderhandelen niet uw sterkste kant? Dan is het verstandig om dit proces uit handen te geven aan een professional. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar kent de spelregels en start zelfverzekerd de onderhandelingen namens u.
Onderhandelen
Na het uitbrengen van het openingsbod is het afwachten. U bent namelijk pas officieel in onderhandeling als de verkoper een tegenbod uitbrengt, of als de verkoper expliciet meldt dat u in onderhandeling bent. Houd er rekening mee dat er meerdere onderhandelingen kunnen lopen. Dus ook als u al in onderhandeling bent, kan iemand anders nog altijd een bod doen.
De verkoper is niet verplicht om zijn landelijke woning aan u te verkopen als u de vraagprijs biedt. De verkoper mag besluiten de vraagprijs te verhogen of te verlagen. Soms zijn er zo veel belangstellenden die de vraagprijs bieden of benaderen, dat het moeilijk te bepalen is wie de beste koper is. Op dat moment kan de verkoper – in overleg met zijn makelaar – besluiten de biedingsprocedure te wijzigingen in bijvoorbeeld een inschrijving. Bij een inschrijving krijgen alle bieders een gelijke kans om een bod uit te brengen. De verkoper dient uiteraard eerst eventueel eerder gedane toezeggingen of afspraken na te komen, voordat de procedure veranderd wordt.
Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming bereikt. De verkopende makelaar legt de gemaakte afspraken vast in een koopovereenkomst.
Samen met uw NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar loopt u de koopovereenkomst door om te controleren of alle gegevens kloppen en waar nodig toelichting te geven. Zo weet u als koper precies waar u voor tekent.
De koop komt tot stand als beide partijen de koopovereenkomst hebben ondertekend. De koopovereenkomst gaat naar de notaris en als koper heeft u vervolgens een wettelijke bedenktijd van drie dagen waarin u zonder opgaaf van reden alsnog de koop kunt ontbinden. De bedenktijd van drie dagen gaat in zodra een kopie van de getekende koopovereenkomst aan de koper is overgedragen. Na deze tijd is de koop definitief rond, tenzij er ontbindende voorwaarden van toepassing zijn.
Ondertekening kan ook digitaal gebeuren. Iedereen die moet ondertekenen, kan dit vanaf zijn of haar eigen computer doen.
Lees hier hoe NVM Digitaal Ondertekenen werkt.
Is het bod geaccepteerd, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van uw nieuwe woning te financieren, mits er een woonbestemming op de woning rust. Bij een woning met een agrarische bestemming is dit niet van toepassing. De overige kosten moet u uit eigen middelen financieren.
Hypotheek afsluiten
Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers, met allemaal net wat andere spelregels. Een hypotheekadviseur adviseert over de verschillende hypotheken en helpt u bij het kiezen van een hypotheek die past bij uw persoonlijke situatie. Hij vergelijkt verschillende aanbieders, berekent de maandlasten en kiest samen met u de beste oplossing. Reken erop dat het verwerken van een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt.
Koster koper
Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van de nieuwe woning te financieren. De overige kosten moet u uit eigen middelen financieren. Dit zijn de kosten koper op een rij:
- Overdrachtsbelasting
- Notariskosten
Aanvullend komen daar mogelijk de volgende kosten bij:
- Advies- en bemiddelingskosten
- Taxatiekosten
- Bouwkundig rapport
- Bankgarantie
- Waarborgsom Nationale Hypotheek Garantie
- Makelaarscourtage
Taxeren
De hypotheekverstrekker wil weten wat de woning waard is. Daarom is voor de financiering van een landelijke woning in de meeste gevallen een taxatierapport van een gecertificeerde agrarisch taxateur nodig. Uw aankoopmakelaar en verkoopmakelaar mogen dit rapport niet opstellen omdat ze bij het onderhandelingsproces betrokken zijn. Ze kunnen u natuurlijk wel helpen bij het vinden van een gecertificeerde taxateur. Vind een gecertificeerde NVM Agrarisch & Landelijk-taxateur.
Nationale Hypotheek Garantie
Veel mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een NHG beperkt namelijk de financiële risico’s van een eigen koopwoning, voor de eigenaar én de bank. Omdat de geldverstrekker door een NHG minder risico loopt, is de rente vaak iets lager dan bij een lening zonder NHG. De koopprijs van de woning moet dan wel onder de NHG-grens liggen. Vaak ligt de koopprijs van een landelijke woning echter boven deze grens. Lees meer over de Nationale Hypotheek Garantie.
Makelaarscourtage
Wanneer u een woning koopt met behulp van een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar, betaalt u een courtage. Dit is een vergoeding voor de werkzaamheden die hij verricht. Wat u betaalt voor een aankoopmakelaar staat niet vast. De prijs verschilt per NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar en hangt af van de diensten die worden geleverd. De vergoeding bestaat meestal uit een percentage van de aankoopprijs maar u kunt ook een vaste prijs afspreken. Hierover kunt u onderhandelen.
Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar schakelt u meestal in op basis van no cure no pay. Dit betekent dat als er uiteindelijk geen koopovereenkomst gesloten wordt, u in principe niets betaalt. Vaak wordt afgesproken dat de courtage wordt betaald op het moment van de eigendomsoverdracht van het huis. Gemaakte kosten, zoals een bouwkundige keuring, worden vaak tijdens de looptijd van de opdracht al aan de makelaar betaald. De courtage en andere afspraken legt u vast in een opdracht tot dienstverlening.
Het kan voorkomen dat de opdracht tot dienstverlening niet eindigt omdat de opdracht is vervuld (een geslaagde transactie) maar omdat u hebt besloten de opdracht in te trekken of omdat de makelaar heeft besloten de opdracht terug te geven. Als een makelaar de opdracht teruggeeft kan hij alleen de gemaakte kosten in rekening brengen. Als u zelf besluit de opdracht in te trekken, betaalt u naast een vergoeding voor de gemaakte kosten soms ook de zogenoemde intrekkingskosten. Dit is een percentage van het loon en staat vermeld in de opdracht tot dienstverlening.
Pas wanneer de financiering geregeld is, de bedenktijd is verstreken en eventuele aanvullende ontbindende voorwaarden niet meer van toepassing zijn, is de koop definitief. Nu kan de overdracht plaatsvinden.
Een paar dagen voor de afgesproken leveringsdatum ontvangt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer goed of alle gegevens kloppen. Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar helpt u hierbij.
Vlak voor de overdracht inspecteert u, eventueel samen met uw NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar, de woning om te zien of deze nog in de afgesproken staat is. Daarna betaalt u bij de notaris, vrijwel altijd via de hypotheekverstrekker, de koopsom, de overige kosten en indien van toepassing de prijs van de overgenomen roerende zaken. Vervolgens tekent u de akte van levering. De woning staat nu op uw naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster!
De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar
Van landgoed tot woonboerderij: bij het kopen van een landelijke woning kunt u geconfronteerd worden met complexe zaken. Juist dan is het fijn als een deskundig en betrouwbaar persoon u begeleidt en adviseert. Iemand die bekend is met de aankoop van landelijke woningen en die de valkuilen kent. Iemand die uw belangen behartigt.
Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar houdt het hoofd koel en zorgt ervoor dat u de juiste keuzes maakt. Hij kent de lokale situatie en weet precies wat er bij het kopen van een landelijke woning komt kijken. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar wijst op bestemmingsplannen, bouwkundige aspecten en ontbindende voorwaarden zodat u niet voor onverwachte kosten of nare verassingen komt te staan. En uiteraard helpt de makelaar bij het bepalen van de juiste onderhandelingsstrategie, zodat u uw droomwoning kunt kopen voor de scherpste prijs en onder de beste voorwaarden.
Zoek een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar bij u in de buurt. Of u nu het gehele aankoopproces uit handen wilt geven of slechts een deel ervan.
Zoek NVM-makelaar