Als u pachtgrond heeft gevonden waar u geïnteresseerd in bent, kunt u dat laten weten aan de verpachter of de betrokken NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar. De verpachter kan op basis van zijn criteria onderzoeken of u in aanmerking komt. Als u in aanmerking komt voor de pachtgrond, nodigt de verpachter u uit voor onderhandelingen over zaken zoals de pachtprijs en pachtduur.
Indien er meerdere aanvragers zijn, kan de verpachter besluiten geselecteerde aanvragers uit te nodigen voor individuele onderhandelingen over de pachtprijs of pachtduur. Als er na de individuele onderhandelingen nog steeds meerdere aanvragers als pachters naar voren komen kan aan de hand van selectiecriteria bepaald worden welke aanvrager de landbouwgrond mag pachten.
De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar denkt met u mee over de juiste strategie en onderhandelt namens u over de beste prijs en de beste voorwaarden. Voor de onderhandelingen is de verpachter, afhankelijk van de gekozen pachtvorm, mogelijk gebonden aan vastgestelde pachtprijzen en pachtnormen.
Verschillende pachtvormen
Er zijn verschillende vormen van pacht en elke vorm heeft weer zijn eigen regels. Zo is de verpachter verplicht om zich bij reguliere pacht te houden aan vastgestelde maximale pachtprijzen en pachtnormen. Bij geliberaliseerde pacht en 1 hectare pacht gelden deze regels niet. De belangrijkste pachtvormen zijn:
Reguliere pacht
Reguliere pacht is mogelijk voor elk pachtobject. Deze pachtvorm heeft een verplichte pachtperiode van minimaal zes jaar (los land) en twaalf jaar (een hoeve). Na afloop wordt de overeenkomst automatisch verlengd met wederom zes of twaalf jaar. Voor een kortere pachtduur is goedkeuring van de Grondkamer nodig. De pachtperiode kan ook voor langere periode worden afgesproken als de pachtduur en einddatum duidelijk in de overeenkomst staan vermeld. De pachtprijs mag de maximumprijs, die per regio jaarlijks door de Rijksoverheid wordt bepaald, niet overschrijden.
Teeltpacht
Teeltpacht is een pachtvorm die alleen wordt gebruikt bij de pacht van los land. De pachtperiode duurt een of twee jaar. De overeenkomst kan alleen worden gesloten bij een- of tweejarige teelten waarvoor vruchtwisseling, het net na elkaar telen van verschillende gewassen om bodemziekte te voorkomen, nodig is. De voorwaarde hierbij is wel dat de verpachting plaatsvindt in het kader van vruchtwisseling (teeltpacht). Met name in de akkerbouw speelt dit een rol. De pachtovereenkomst moet door de Grondkamer worden geregistreerd.
Geliberaliseerde pacht van los land
Geliberaliseerde pacht is ook een pachtvorm die alleen mogelijk is bij het pachten van los land. Deze vorm is flexibeler dan reguliere pacht omdat er minder wettelijke regels aan verbonden zijn. U mag de duur van de pachtovereenkomst samen met de verpachter bepalen. Bij geliberaliseerde pacht wordt de pachtprijs door de Grondkamer getoetst bij een pachtduur van minimaal zes jaar.
1 hectare pacht
Als u maximaal 1 hectare grond wilt pachten zijn de meeste regels over pachten niet van toepassing. U hoeft bijvoorbeeld de pachtovereenkomst niet te laten goedkeuren door de Grondkamer en de pachtprijs en pachtduur kunt u zelf bepalen. Er kunnen situaties zijn waarbij u wel verplicht bent om de pachtovereenkomst te laten registeren en goedkeuren.
Erfpacht
De begrippen pacht en erfpacht worden vaak door elkaar gehaald. Erfpacht is een zakelijk recht verbonden aan de landbouwgrond in plaats van aan de pachter. Hierdoor kan de erfpachter het erfpachtrecht bezwaren met een hypotheek en aan derden verkopen. Dit is bij reguliere pacht niet mogelijk. Bij erfpacht is kadastrale inmeting, een notariële akte en inschrijving bij openbare registers verplicht. Bij reguliere pacht is inmeting en inschrijving niet aan de orde.
Voor het gebruik van de erfpachtgrond betaalt u jaarlijks een bedrag. Dit bedrag wordt canon genoemd. De canon wordt bij aanvang van de erfpachtovereenkomst meestal berekend aan de hand van een percentage van de waarde van het eigendom op dat moment.