Mededelingsplicht
Als verkoper heeft u een mededelingsplicht, ook wel de informatieplicht genoemd. Deze mededelingsplicht verplicht u als verkoper alle informatie te verstrekken die voor de koper belangrijk kan zijn. Zo bent u verplicht te laten weten of de woning gebreken heeft en welke dat zijn. En ook welke bestemming er op de woning rust. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar helpt u met het invullen van de mededelingsplicht.
Clausules
Soms kunt u als verkoper speciale clausules opnemen in de koopovereenkomst. Deze clausules kunt u opnemen om te voorkomen dat u aansprakelijk bent voor verborgen gebreken van de woning. Dit zijn de meest voorkomende clausules:
- Ouderdomsclausule: In het geval van een oude woning kan een ouderdomsclausule zijn opgenomen. Dit wijst de koper op het feit dat de woning een bepaalde leeftijd heeft en dat de bouwkwaliteit lager ligt dan bij nieuwe woningen.
- Niet-bewoningsclausule: Als een verkoper de woning zelf niet heeft bewoond kan een niet-bewoningsclausule van toepassing zijn, bijvoorbeeld als de woning door erfgenamen wordt verkocht. De verkoper geeft hiermee aan niet op de hoogte te zijn van alle eigenschappen van de woning zoals een bewoner dat zou zijn.
De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar is bekend met dit soort clausules en alle andere zaken in een koopovereenkomst. Samen kunt u inschatten of het opnemen van clausules handig is.
Energielabel
Alle woningen in Nederland hebben een energielabel. Dit energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning. De labels lopen van A tot en met G. Met een A-label heb je een energiezuinige woning. Bij labelklasse G zijn er veel verbetermogelijkheden op het gebied van energieprestaties.
Er is altijd sprake van een voorlopig en een definitief energielabel. In 2015 heeft de overheid iedere woningeigenaar een voorlopig energielabel gegeven. Het voorlopige energielabel is een inschatting op basis van gegevens uit het Kadaster. In de praktijk kan een woning echter een beter of slechter energielabel hebben. Daarom wordt een definitief energielabel vastgesteld door een erkend deskundige.
Bij de verkoop van een woning bent u als verkoper verplicht een definitief energielabel aan te vragen. Officieel hoeft u dit label pas te overhandigen tijdens de overdracht bij de notaris. Toch wil de koper meestal vroegtijdig inzicht hebben in de werkelijke energiezuinigheid van een woning. Vraag daarom op tijd het definitieve energielabel aan. De NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar weet hier alles van. NVM-makelaars kunnen ook gebruik maken van de NVM Energielabel Service. Daarmee wordt u vlot, vakkundig en snel geholpen.
De makelaarscourtage
Als u besluit uw woning te verkopen met behulp van een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar, betaalt u een courtage. Dit is een vergoeding voor de werkzaamheden die hij verricht. Hoeveel u hiervoor betaalt ligt niet vast, de prijs verschilt per NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar en hangt af van de diensten die hij levert. De vergoeding bestaat meestal uit een percentage van de verkoopprijs, maar u kunt ook een vaste prijs afspreken. Hierover kunt u onderhandelen.
Een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar schakelt u meestal in op basis van no cure no pay. Dit betekent dat als er uiteindelijk geen koopovereenkomst gesloten wordt, u in principe niets betaald. Met een NVM Agrarisch & Landelijk-makelaar wordt vaak een courtagebedrag afgesproken dat wordt betaald op het moment van de eigendomsoverdracht van de woning. Gemaakte kosten, zoals voor het maken van een fotoreportage, worden meestal al tijdens de looptijd van de opdracht aan de makelaar betaald. Ook spreekt u van tevoren duidelijk af welke verkoopactiviteiten de makelaar op zich neemt en welke activiteiten de verkoper zelf verricht. De courtage en andere afspraken legt u vast in een opdracht tot dienstverlening.
Een opdracht tot dienstverlening eindigt niet altijd met een vervulde opdracht (een geslaagde transactie) maar soms ook omdat u heeft besloten de opdracht in te trekken of omdat de makelaar heeft besloten de opdracht terug te geven. Als een makelaar de opdracht teruggeeft kan hij alleen de gemaakte kosten in rekening brengen. Als u zelf besluit de opdracht in te trekken, betaalt u naast een vergoeding voor de gemaakte kosten soms ook zogenoemde intrekkingskosten. Dit is een percentage van de makelaarscourtage die u heeft afgesproken en staat vermeld in de opdracht tot dienstverlening. Alle regels over de courtage vind je terug in artikel 13 van de Algemene Consumentenvoorwaarden NVM.