Standpunten
NVM Business
NVM heeft standpunten opgesteld betreffende de verschillende onderwerpen die leven in het vastgoed. Hieronder vind je de standpunten op het gebied van commercieel vastgoed.
NVM heeft standpunten opgesteld betreffende de verschillende onderwerpen die leven in het vastgoed. Hieronder vind je de standpunten op het gebied van commercieel vastgoed.
De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld tot 1 januari 2024. Reden hiervan is dat er meer tijd nodig is om de nieuwe systemen goed te implementeren. Het bestuur van NVM Business ondersteunt dit besluit.
De wet is opgesteld onder andere marktomstandigheden en het vereist aanpassing om in te spelen op deze veranderende omstandigheden. De invoering moet goed verlopen en leiden tot een betere, eenvoudigere en snellere besluitvorming.
Onderdeel hiervan is dat overheden de capaciteit op orde hebben als het gaat om personeel en regelgeving van de wet. De focus moet liggen op het versoepelen van wetgeving en regels.
De Omgevingswet moet vanwege de vereenvoudigde regelgeving leiden tot een impuls voor het transformeren van vastgoed. NVM Business is van mening dat gemeenten bij het wijzigen van bestemmingsplannen en het verstrekken van vergunningen niet zonder meer kiezen voor een beperkte bestemming, maar meer ruimte in het plan opnemen voor een invulling die past bij het pand, de locatie en de marktvraag.
Een grotere rol voor de markt is nodig. Eigenaren en vastgoedadviseurs, waaronder NVM Businessleden, zijn nodig om met hun creativiteit en marktkennis buiten de gebaande paden van overheden en politici te gaan voor het bedenken van oplossingen.
Veel winkelgebieden staan onder druk. Het is raadzaam dat gemeenten winkelgebieden in kaar brengen waar kansen liggen om winkels naar woningen te transformeren. Een bruisende winkelstraat is cruciaal voor de leefbaarheid in dorpen en steden. NVM Business juicht toe dat het kabinet conform het regeerakkoord 2021-2025 samen met de lokale overheden aan de slag gaat om leegstand tegen te gaan en de samenwerking tussen retail, horeca en cultuur te stimuleren.
Nieuwe opgaven kunnen voortborduren op reeds gestarte initiatieven zoals in de Retailagenda. De Omgevingswet kan helpen om transformatieprocessen van winkels naar woningen te versnellen. Beschikking over lokale marktkennis geeft de NVM Business-makelaar een prima positie om te participeren in de planvorming met gemeenten en eigenaren en de uitvoering bij bijvoorbeeld relocaties, aan-, verkoop of taxaties. Meer informatie hierover is hier te vinden.
Verduurzamen is een belangrijk onderwerp binnen het commercieel vastgoed. Zowel in Nederland als in Europa komen striktere regels op dit gebied. De Europese Unie heeft de CO2-reductie aangescherpt, wat inhoudt dat in 2030 de uitstoot met 55 procent moet zijn gereduceerd ten opzichte van 1990. Nederland heeft dit overgenomen in haar richtlijnen, waarbij wordt gestreefd naar een reductie van zelfs 60 procent. In 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn. Om die doelen te halen komt 35 miljard euro beschikbaar voor een klimaatfonds de komende 10 jaar.
Verplichting van het C-label voor kantoren met ingang van 1 januari 2023 is hierbij een actueel thema. Beschikt een kantoorruimte van groter dan 100 m2 op die datum niet over minimaal een C-label, dan mag het niet langer als kantoor worden gebruikt. Hier ligt de komende tijd voor de eigenaren een enorme opgave. RVO schat in dat per 1 januari 2022 ongeveer 44% van de labelplichtige kantoren beschikt over minimaal een C-label.
Energiebesparende maatregelen voor winkels en bedrijfsruimten zijn ondergebracht in de Wet Milieubeheer (Wmb) met de energiebesparingsplicht. Genomen maatregelen moeten door de bedrijven worden gerapporteerd. Dit verloopt via RVO. Hier volgt een uitgebreide uitleg.
NVM Business ziet daarnaast vanuit de overheid graag een gericht programma voor eigenaren met focus op het aardgasvrij maken van commercieel vastgoed zodat een langjarig handelings- en investeringsperspectief ontstaat. Met als onlosmakelijke voorwaarde een adequate energie-infrastructuur met voldoende capaciteit om alle gebruikers en afnemers te kunnen bedienen. In 2050 moeten alle gebouwen in Nederland aardgasvrij zijn. Dit zijn, naast alle woningen, 1 miljoen gebouwen, waarvan een aanzienlijk deel ook commercieel vastgoed is.
Ten aanzien van verduurzaming pleit NVM Business voor voldoende flankerende maatregelen, waaronder financiele en fiscale tegemoetkomingen ten behoeve van verduurzaming van commercieel vastgoed. Verhoging van de overdrachtsbelasting is een rem op verdere verduurzaming en gaat de vereiste CO2-reductie tegen.
De overdrachtsbelasting voor niet-woningen is sinds 2023 verhoogd van 8% naar 10,4%. Het is ingrijpend voor de vastgoedbeleggingsmarkt om na de recente verhoging een nieuwe verhoging door te voeren. Meer bijkomende (transactie)kosten kunnen leiden tot een minder interessant beleggingsklimaat, dus minder transacties en een prijsdaling van het beleggingsobject. Deze daling is nadelig voor de vastgoedfinancier, maar ook voor rendementen van bijvoorbeeld pensioenfondsen die actief beleggen in vastgoedfondsen.
Daarnaast is de kans groot dat beleggers als gevolg van de hogere belasting kosten richting gebruikers doorbelasten en minder ruimte reserveren voor investeringen, waaronder verduurzaming.
De verhoging heeft een nadelige invloed op de stabiliteit van de beleggingsmarkt. Naast grotere partijen wordt ook het MKB, de eigenaar-gebruiker, geraakt. Dit is strijdig met de opvatting van veel politieke partijen, die het MKB als motor van de economie zien en staan voor verlaging van de lasten voor het MKB.
NVM Business roept de landelijke politiek op om vanwege de genoemde redenen af te zien van verdere verhogingen van de overdrachtsbelasting.