[No translation for key: global] Home

Tweede Kamer stemt in met Wet betaalbare huur

JD
Juridische Dienst
29 april 2024
Binnenhof 2

De Tweede Kamer heeft op 25 april jl. ingestemd met het wetsvoorstel Wet betaalbare huur. De wet heeft als doel om meer mensen van een betaalbare huurwoning te voorzien met een huurprijs die overeenstemt met de kwaliteit van de woning. Voordat de wet van kracht wordt dient de Eerste Kamer ook hiermee in te stemmen.

Met de wet geldt het woningwaarderingsstelsel (WWS) uit de sociale sector verplicht voor de zogenaamde middenhuur. De gereguleerde huur wordt derhalve uitgebreid naar huurwoningen in het middensegment, dit betreft woningen tot en met 186 punten die een daarmee corresponderende maximale huurprijs van € 1.123 per maand mogen hebben. Op deze manier krijgen ook huurders in het middensegment meer huurprijsbescherming.

De wet werd in het voorjaar van 2023 gepubliceerd. Informatie over dit initiële wetsvoorstel en verdere toelichting op de wet lees je in dit artikel. Vervolgens is de wet in februari 2024 gewijzigd en naar de Tweede Kamer gestuurd. De wijzigingen zagen, kortom, toe op: een verhoging van de nieuwbouwopslag naar 10%; het beperkt meerekenen van het aantal punten geldend voor de WOZ-waarde (de WOZ-cap); en verdere modernisering van het WWS. Hiermee was de wet echter nog niet afgerond. Voorafgaand aan de stemming over de wet op 25 april jl., werden er vele amendementen en moties ingediend. De volgende aangenomen amendementen springen hierbij het meest in het oog.

Toegevoegd is dat alle huurders toegang krijgen tot de Huurcommissie met betrekking tot de servicekosten, ook voor huurders in de vrije sector. Tevens is nieuw dat de Huurcommissie de mogelijkheid krijgt om kostendekkende leges op te leggen aan verhuurders die zeer regelmatig in het ongelijk gesteld worden. Om nieuwbouw aan te moedigen is de termijn voor de nieuwbouwopslag van 10% verruimd naar 1 januari 2028, maar eindigt deze termijn vanaf het moment van ingebruikname na verloop van twintig jaren. Verder is nieuw de zogenaamde ‘tochtkorting’ op het aantal punten voor de volgende labels: E (-4), F (-9), en G (-15). Ook is de maximale huurprijsopslag voor Rijksmonumenten verhoogd van 30% naar 35%. Daarnaast wordt een mogelijkheid geïntroduceerd die ervoor zorgt dat de huurbescherming behouden blijft, als verhuurder en huurder het eens zijn over de verduurzamingsmaatregelen die leiden tot een woningverbetering boven de 186 punten en de daarbij passende huurverhoging. En tot slot gaat de regulering van de middenhuur voor vijf jaar gelden en zal ook om de vijf jaar worden geëvalueerd.

Let wel, de wet is nog niet van kracht. De Eerste Kamer dient de wet nog te behandelen en daarover te stemmen. Met de huidige samenstelling in de Eerste Kamer is de uitkomst hiervan nog ongewis. Indien de Eerste Kamer (op tijd) instemt met de wet, wordt deze naar verwachting per 1 juli 2024 van kracht.

Lobby

Gedurende de bijna twee jaar dat deze wet boven de markt hangt heeft NVM diverse gesprekken met Kamerleden en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gevoerd en ook gereageerd op kamerbrieven en internetconsultaties. Hierin heeft NVM benadrukt dat investeringen in de vrije sector huurmarkt keihard nodig zijn, juíst ook vanuit huurdersperspectief. We hebben continu opgeroepen om het wetsvoorstel betaalbare huur in samenhang met alle andere maatregelen te bekijken die op de vrije sectorhuurmarkt afkomen. NVM-makelaars merken in de praktijk dat veel verhuurders (overwegen) hun huurwoningen (te) verkopen en dat bezichtigingsaanvragen voor woningen die nog wel in wederverhuur gaan tot ongekende proporties oplopen. NVM vindt dat verhuurders – zowel particulier als institutioneel – een marktconform rendement moeten kunnen behalen. Dit is óók in het belang van (potentiële) huurders, die hebben immers weinig aan een lagere huur, als ze straks überhaupt geen huurwoning meer kunnen krijgen.

Lees hier ons uitgebreidere pleidooi terug waarin NVM al eerder haar zorgen uitte op de Wet betaalbare huur: Reactie NVM op Wet betaalbare huur | NVM.

We vinden het dan ook teleurstellend dat de Tweede Kamer heeft gekozen voor verdere regulering en herverdeling van een steeds schaarser wordend aanbod in plaats van perspectief op investeringen en nieuwbouw.

Meer informatie

Mocht je verdere vragen hebben over bovenstaande dan je contact opnemen met de Juridische Dienst via telefoonnummer 030 608 51 81 of e-mail: jd@nvm.nl