NVM Business in coronatijd (deel 3): Rene Klotz
“Ja ik heb corona. Gelukkig is het tijdelijk.”
We lezen allemaal over het coronavirus. We hebben er een mening over en speculeren over hoe het zou zijn om besmet te raken. Om geïsoleerd in quarantaine te liggen. Voor René Klotz – voormalig voorzitter van NVM Business en nu prominent Ledenraadslid– is de pandemie geen nieuwsverhaal of extra journaaluitzending. De voorzitter van het Taxatie Management Instituut (TMI) en directeur van Klotz Bedrijfshuisvesting ligt al twee weken ziek in bed. Besmet met het coronavirus. “Het gaat goed met me”, sprak hij. “Maar ik ben doodop.”
“Vanmorgen (donderdag 2 april – red.) had ik voor het eerst in veertien dagen geen koorts. Dat is al heel wat. Ik ben zes of zeven kilo afgevallen in die korte tijd. Voor wie wil weten hoe het is: het coronavirus sloopt je fitheid. Zonder twijfel. Ik ben uitgeput, terwijl ik sportief ben en een goede conditie heb. Daar is nu niets meer van over. Het zij zo. Ik ben verder erg nuchter en houd me vast aan het gegeven dat het tijdelijk is. Dat is een fijn vooruitzicht.
Ik lig op de oude kamer van mijn dochter
“Twee weken geleden (vrijdag 20 maart) begon het in feite. Ik had net boodschappen gedaan voor mijn schoonmoeder die al op leeftijd is. Ik kuchte wat, maar voelde me verder oké. Toen ik thuiskwam, ging ik hoesten en proesten. Ik voelde me meteen niet helemaal lekker. Uit voorzorg ben ik even op de oude kamer van mijn studerende dochter gaan liggen. Ze woont toch in Rotterdam en haar kamer is vrij.
Of ik direct aan corona dacht? Nee, dat niet. Angst is een slechte raadgever, zo vind ik. Maar, het zit in deze periode wel in je achterhoofd. Achteraf geredeneerd nam ik waarschijnlijk onbewust het zekere voor het onzekere toen ik me direct afzonderde in huis. Ik wilde per se niet mijn vrouw aansteken.
Dat klinkt – nu het begin april is - als heel logisch. Maar dat was het half maart zeer zeker niet. Nederlanders liepen toen in maart nog schouder aan schouder over de stranden en schoolden samen in parken. Er was in het westen en noorden geen benul van de gevaren en de impact van het coronavirus. Dat was bij ons in Brabant eerder doorgedrongen. Wij in Tilburg zijn als eersten in aanraking gekomen met het coronavirus in Nederland. Kort daarna hebben wij bij Klotz Bedrijfshuisvesting direct maatregelen genomen en tegen onze medewerkers op kantoor gezegd dat zij thuis moesten werken.
Ja, met carnaval zijn carnavalgangers in onze provincie besmet geraakt. Ik ben ook gaan carnavallen – in Den Bosch – maar of ik toen besmet ben geraakt, dat weet ik niet. Het is gewoon domme pech.
Bellen met mijn vrouw
“We zijn nu twee weken verder en ik lig nog steeds in de lege slaapkamer van mijn dochter. Dat is beroerd, kan ik vertellen. Ik heb een eigen badkamer, dat wel, en een eigen toilet hier, maar ik kom letterlijk de slaapkamer niet uit. Ik leef compleet in thuis-quarantaine.
Natuurlijk is dat gek. Mijn vrouw komt mij drie keer per dag eten brengen. Nou ja brengen … Ze zet het netjes voor de slaapkamerdeur. Daar hebben wij afspraken over gemaakt. Je wordt inventief met elkaar. Dan praten we even met een dichte deur ertussen en wacht ik tot zij weer weg is. Pas dan pak ik het dienblad met eten en drinken. We zijn uiterst voorzichtig.
Ik wil haar koste wat kost niet besmetten. Ook bellen of appen we elkaar een paar keer per dag. Dan zit zij beneden in de woonkamer of op onze slaapkamer. Dan nemen we de dag door. Hoe ik me voel en hoe het met haar is.
Mijn andere dochter studeert aan de dansacademie Lucia Marthas en heeft al haar danslessen online thuis. Ik kan soms letterlijk meegenieten: dan hoor ik alleen een beukende bass. Soms “face-timen” we samen. Zij in de ene slaapkamer en ik in de andere. Ach, ik probeer er de humor van in te zien, maar leuk is anders.
Ik ben twee keer de slaapkamer uit gekomen: één keer om naar de speciale huisartsenpost te gaan en één keer om het ziekenhuis te bezoeken. Daar ben ik onderzocht. De conclusie: te weinig zuurstof in het bloed maar alle basale functies hart, lever, nieren en longen goed, dus je bent niet ziek genoeg om een coronatest te krijgen. Volgens de longarts zeer waarschijnlijk een milde vorm van corona, maar je kunt gelukkig thuis uitzieken. Ook ik heb zeer veel respect zoals ik in ziekenhuis door de zorgmedewerkers behandeld ben. Chapeau voor deze hardwerkend mensen!
Er zijn mensen die ook corona hebben en er veel slechter aan toe zijn. Sommigen krijgen nauwelijks lucht. Als die niet aan de beademing kunnen dan gaan ze dood. Ik ben niet kortademig, dat is mijn geluk. Alleen de koorts hield bij mij wel ruim twee weken aan, maar het einde is in zicht. Dan ben je dus ziek en is er besmettingsgevaar.
Het werk gaat door
“Overdag probeer ik te werken in bed. Met onze deelnemingen Realworks en fluX kan ik in principe alles thuis doen. De telefoon gaat de hele dag. Een teammeeting met Zoom heb ik ook een keer geprobeerd. Maar dat viel enorm tegen. Die koorts sloopt je, de inspanning is te heftig. Gelukkig bestaat er zoiets als WhatsApp. Je gelooft het als fitte makelaar eigenlijk niet, maar na een intensief gesprek moet ik direct uitrusten. Met WhatsApp kun je de communicatie zelf een beetje doseren.
Voor een klant had ik voordat ik ziek werd, beloofd om een offerte te maken. Op mijn tandvlees is het gelukt. Daarna heb ik besloten om andere klanten in te lichten en het werk onder mijn medewerkers te verdelen. Dat gaat prima.
Een nieuwe client voor wie ik een groot nieuwbouwcomplex zou taxeren reageerde heel menselijk ‘Jij doet nu helemaal niks, ik wacht rustig op je tot je weer beter bent’. En zo reageren eigenlijk veel klanten. Heel warm, heel begripvol. ‘Je krijgt de klanten die je verdient’, zo zeggen ze. Nou, ik kan zeggen dat ik heel fijne klanten heb!
Hulp van makelaars en taxateurs uit het hele land
Het geweldige is dat ik op dit moment hulp uit het hele land krijg van makelaars en taxateurs. Totaal onverwachts. Van Amsterdam tot en met Breda bellen NVM-collega’s mij op. ‘Hoe is het met je, kan ik je helpen, dan ga ik dat direct nu doen!’. Dat raakt me. Sommige mensen ken ik niet eens echt goed. Ik heb daar nooit zo over nagedacht: maar ik ben ook altijd heel collegiaal en sociaal naar anderen toe geweest. Het is ontzettend fijn om nu te zien dat mensen in nood bereid zijn om elkaar te helpen.
Dat is het mooie van deze periode, hè? Mensen zijn socialer dan we misschien wel dachten met z’n allen. Dat valt iedereen geloof ik wel op. Je ziet dat mensen zich nu wél aan de regels houden en rekening met elkaar houden. Natuurlijk hebben we die extreem drukke zaterdag gehad waarover iedereen schande sprak. Maar dat is een les voor ons allemaal gebleken.
Daarna loopt Nederland, zonder een lockdown, toch uitstekend in de pas. Dat vind ik een compliment waard hoor. De harmonie van een land.
Aan de andere kant zie je een handvol populisten, die blijven roeptoeteren op alles wat beweegt. Daar kan ik niet meer tegen. Ik heb het dan niet alleen over extreemrechts en anti-Europa. Er wordt maar wat geroepen. Zonder enig gevoel voor realiteit in de deze saamhorige tijd. Die vallen wat mij betreft compleet door de mand.
Gekte verdwijnt uit de vastgoedmarkt en dat is prima
“De verwachting is dat de rente niet hard gaat stijgen. De gekte zal naar mijn mening hooguit uit de vastgoedmarkt verdwijnen en dat is prima. Een beetje inflatie is volgens mij helemaal niet verkeerd. Bij ons in het commercieel vastgoed zal er ook een schifting gaan plaatsvinden, denk ik. Iedereen dacht tot voor kort dat hij kon beleggen en dat zag je terug in soms absurde prijzen die er betaald werden. Niet op vastgoedwaarde gebaseerd, maar puur gewogen in een spreadsheet.
In de makelaardij zal het in mijn ogen uiteindelijk allemaal meevallen. We zullen best een dip krijgen. De bezichtigingen drogen op, ja logisch, maar er vinden nog binnenlandse transacties plaats. Wel zie je sterk dat buitenlandse partijen de keutel intrekken. Dat hebben wij ook meegemaakt: we waren al rond en plots komen er allerlei voorwaarden waardoor een deal afketst. Het zij zo.
Verder moeten we de coronacrisis niet overdrijven. Althans in die zin dat hij tijdelijk is. Laten we rationeel blijven en dit niet vergelijken met de kredietcrisis. In 2008 hadden we te maken met een systeemcrisis . Toen hadden we soms maanden geen enkele omzet en geen voortuitzichten. Dat is nu anders. Tegenwoordig zijn de banken sterker en reageert de overheid direct.
Natuurlijk is dit een ramp voor heel veel mensen. In Amerika vallen misschien wel honderdduizend slachtoffers. Ook in Spanje en Italië voltrekt zich een ramp. Honderden mensen zitten daar dicht op elkaar in bejaardentehuizen. De situatie is niet te houden daar.
Het vertelt mij wat ik eigenlijk al wist: we hebben het met elkaar in Nederland zo ongelooflijk goed geregeld. Van onze politiek tot ons zorgsysteem en NVM Business. Alles is georganiseerd. Laten we ons vasthouden aan het feit dat dit tijdelijk is. In de zomer dooft het virus als we ons houden aan social distancing en over één jaar hebben we een vaccin. Daar geloof ik in!”
*Inmiddels is René Klotz bijna genezen. Hij is herstellende van corona en is alle makelaars en taxateurs dankbaar die hem hebben geholpen in een korte, maar zware tijd.