[No translation for key: global] Nieuws
Nieuws · NVM Business

Stijging opname commercieel vastgoed zet door; kantoorruimte voorop

NVM Business cijfers commercieel vastgoed tweede kwartaal 2024

GG
Göran de Gucht
18 juli 2024
20240422 NVM Zuidas Joniisraeli 015 ER5 2763
  • Opname commercieel vastgoed op jaarbasis en kwartaal-op-kwartaal in alle segmenten toegenomen
  • Kantorenmarkt komt in beweging, met een opnamestijging van 69 procent
  • Positiever sentiment zichtbaar door verbeterd investeerdersklimaat

De opname1 van commercieel vastgoed is in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw gestegen. Vooral de kantorenmarkt laat een opvallende stijging zien. In het tweede kwartaal van dit jaar is 297.000 m² kantoorruimte opgenomen: een stijging van 69 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Als het eerste halfjaar van 2024 wordt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, is zichtbaar dat deze trend zich voortzet; zo is in de eerste zes maanden van dit jaar met een opname 544.300 m2 sprake van een stijging van 57 procent. De meeste dynamiek is zichtbaar bij kantoorruimtes boven 2.000 m². De bereidheid en het economische vertrouwen om keuzes te maken in huisvesting groeit in de markt. Het aanbod van kantoorgebouwen, zowel in stedelijke gebieden als daarbuiten, blijft beperkt en op hetzelfde niveau ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit het rapport ‘Ontwikkelingen commercieel vastgoed 2e kwartaal 2024’ van NVM Business, een analyse van de ontwikkelingen in de commerciële vastgoedsector.

Commercieel Vastgoed Q2

Ondanks een afwachtende houding zijn de eerste tekenen van een gunstiger beleggingsklimaat ook zichtbaar. Hierdoor wordt commercieel vastgoed als categorie weer aantrekkelijker voor beleggers. Volgens de leden van NVM Business neemt de bereidheid om te investeren weer toe, doordat het verschil tussen vraagprijzen en aanbod kleiner wordt.

“Hoewel de markt nog wel terughoudend is, zien we dat het sentiment onder beleggers voor het eerst sinds lange tijd weer verbetert. Zo zien we dat de interesse in kantoren toeneemt en zitten investeringen in logistieke panden duidelijk in de lift”, vertelt Irene Flotman, voorzitter van NVM Business.

Toenemende vraag naar bedrijfs- en winkelruimten

Ook in andere segmenten registreert NVM Business een stijging van de opname van commercieel vastgoed. Zo bedroeg de opname van bedrijfsruimtes 1,28 miljoen m², wat neerkomt op een stijging van 20 procent ten opzichte van het tweede kwartaal in 2023. Vooral de opname van grotere panden vanaf 2.000 m² is groter, met name van logistieke bedrijven. Bij de opname van winkelruimten is het beeld genuanceerder. Hoewel in vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 sprake is van een stijging (+18 procent), zijn winkeliers terughoudend met het openen van nieuwe winkels, doordat de hoge kosten voor energie, personeel en inkoop op de winstmarges drukken. De stijging van het opgenomen winkeloppervlak is volgens NVM Business vooral het gevolg van de toegenomen dynamiek in de grotere winkelsteden. Zo werd in Amsterdam 20.700 m² winkelruimte opgenomen in het eerste halfjaar, tegenover 17.100 m² in 2023. Buiten de grote winkelsteden zijn winkeliers aanmerkelijk terughoudender in het openen van winkels.

Lichte stijging aanbod van alle typen commercieel vastgoed

Het aanbod van commercieel vastgoed is over de gehele linie licht gestegen in vergelijking met dezelfde periode in 2023. Het aanbod van bedrijfsruimtes (+13 procent) is substantieel gestegen: van 4.873 in het tweede kwartaal van 2023 naar 5.528 in dezelfde periode dit jaar. Ondanks deze stijging lag het percentage aanbod in de voorraad in juni slechts op 3,9 procent. Volgens NVM Business komt de toename in aanbod mogelijk door de vertraagde opname van de markt. Hoewel de markt aantrekt, nemen bedrijven nog steeds iets langer de tijd voor hun verhuisbeslissingen. In de nog altijd krappe markt is het hogere aanbod positief voor partijen die op zoek zijn naar bedrijfsruimte. Het aanbod van winkelruimten is met een toename van 10.000 m² tot 1,35 miljoen m² relatief stabiel gebleven.

Ook de data van funda in business toont een toename in het aanbod van vastgoedobjecten. "Makelaars hebben in het tweede kwartaal van 2024 meer nieuw aanbod aangemeld dan in voorgaande kwartalen. Dit betekent dat er ruimere keuzemogelijkheden zijn en dat is gunstig in een markt waar in veel sectoren krapte heerst, zegt Joost Dop, CEO van funda.

Positieve vooruitzichten in beleggingsmarkt

De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar zien er positiever uit. Met name grotere beleggers zien weer kansen, vooral door recente fiscale maatregelen. “Het is nog niet geheel duidelijk hoe de rente zich onder invloed van beslissingen van de centrale banken dit jaar gaat ontwikkelen, maar als de rentedaling zich voortzet, kan ook het rendement groeien’’, legt Irene Flotman uit. ‘’Dit in combinatie met het groeiende economische vertrouwen aan de vraagkant, wijst op een positiever sentiment in de commerciële vastgoedmarkt. Zo zien we ook onder buitenlandse investeerders een groeiende interesse in Nederlands vastgoed. Zekerheid op langere termijn is echter een cruciale voorwaarde voor een goed investeringsklimaat.”

1 Opname van vastgoed is de verhuur of verkoop van een beschikbaar pand/ruimte. Dit wordt uitgedrukt in het aantal vierkante meters (m²) dat wordt verhandeld in de transacties.