[No translation for key: global] Nieuws
Nieuws · Wonen

‘Elk huis is er één. Met een extra stap kunnen we de woningcrisis sneller overwinnen’

Oproep Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen

RL
René Loman
11 oktober 2024
Oproep Lana-Goutsmits-Gerssen-NVM-vakgroepvoorzitter-Wonen

Utrecht – Bij aanvang van de persconferentie over de 3e kwartaalcijfers Wonen, deed NVM-vakgroepvoorzitter Lana Gerssen vandaag een persoonlijke oproep om de woningmarkt samen weer op gang te helpen. Hier volgt haar betoog.

Voor dat ik een toelichting geef op de 3e kwartaalcijfers van NVM wil ik graag een persoonlijke oproep doen.

Zoals wij hier allemaal zitten, hebben wij ‘t goed en een mooi dak boven het hoofd. Wij ervaren zelf nauwelijks de urgentie in de markt. Maar NVM-makelaars voelen dagelijks wat er echt gaande is. Soms gaat het om schrijnende gevallen:

• Jonge mensen die noodgedwongen bij hun ouders moeten blijven wonen.
• Gescheiden stellen die niet bij elkaar weg kunnen.
• Ouderen die niet kunnen verhuizen naar een voor hun leeftijd geschikte
woning.

De woningnood is serieus
Er zijn circa 400.000 huishoudens die een woning zoeken. Dit jaar komen er hooguit 65.000 woningen bij. Dat is een druppel op een gloeiende plaat. We zeggen altijd in de woningmarkt draait het om doorstroming. Als er geen nieuwbouw van huur- en koopwoningen is, draait het hele systeem vast.

Probleem niet in de bouw
Het probleem zit hem echt niet in de bouw. Met de huidige prefab innovatie kunnen we in vier maanden een woning neerzetten. Het probleem is de regelgeving! Als ik de media volg, lijkt het of elk initiatief om woningen erbij te krijgen min of meer de nek om wordt gedraaid. Gemeentes die rijks-regie niet willen accepteren en een Mona Keijzer-plantsoentje met een beperkt aantal woningen erbij erg bemoeilijken.

Oproep aan publieke sector
Allereerst doe ik een dringende oproep aan alle mensen in de publieke sector. Of u nou bij een ministerie, een provincie of een gemeente werkt. Natuurlijk heeft u een belangrijke taak om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.
Echter soms ligt de nadruk te veel op het strikt volgen van regels in plaats van op de achterliggende principes. Dit kan leiden tot situaties waarin de oorspronkelijke bedoeling van de regels uit het oog wordt verloren! (In Amstelveen konden geen studentenwoningen worden gebouwd vanwege geluidsnormen, terwijl de geluidsoverlast onder studenten zelf vaak groter is.)

Stap over schaduw heen
Ik wil de mensen in publieke sector vragen om, binnen de heersende wet- en regelgeving, het uiterste te doen om toch te zorgen dat we voldoende woningen kunnen realiseren. Stap over uw eigen schaduw heen. Handel niet naar de letter van de wet, maar in de geest van de wet. Zodat u als overheid uw belangrijke taak als volkshuisvester kunt uitvoeren.

Houd rekening met algemeen belang
Ten tweede doe ik een oproep aan alle burgers die bezwaar maken tegen de bouw van nieuwe woningen. Want de talloze bezwaarprocedures die er constant worden aangespannen, vormen een van de belangrijkste oorzaken van de huidige woningcrisis. Natuurlijk zijn er altijd goede redenen te bedenken waarom u tegen de bouw van nieuwe huizen in uw buurt bent. Maar toch zou ik u willen vragen om ook rekening te houden met het algemeen belang, en niet alleen het persoonlijke. Ook andere mensen hebben recht om te wonen. En 400.000 huishoudens komen op het moment niet aan de bak. Ook aan u vraag ik om over uw eigen schaduw heen te stappen en ruimte te bieden aan nieuwbouw.

"Elk huis erbij is er één. Als iedereen een extra stap doet, dan kunnen we samen deze woningcrisis sneller overwinnen."