Huis kopen: courtage van een makelaar
Courtage van een makelaar
Wat is courtage of makelaarscourtage? Simpel gezegd is makelaarscourtage het loon van de makelaar. De makelaar verricht de geleverde diensten uiteraard niet gratis! Met een makelaar maak je verschillende afspraken, ook over de hoogte van de courtage.
Wanneer je je huis wilt verkopen of wanneer je een huis wilt aankopen, kan je een NVM-makelaar inschakelen. Met de makelaar zal je allerlei afspraken maken. Ook over het loon van de makelaar. Dit noemen we courtage.
Het maken van afspraken over de hoogte van de courtage is voor veel mensen lastig. De NVM krijgt daarom vaak de vraag of er vastgestelde tarieven bestaan of dat er een richtlijn is ten aanzien van het loon van de makelaar. Dit is niet het geval.
De NVM schrijft geen tarieven voor. De hoogte van de courtage is een kwestie van onderhandelen. Vind je de hoogte van de courtage te veel dan kun je proberen een lager bedrag overeen te komen met de NVM-makelaar. Vaak wordt de courtage bepaald op een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld 1% tot 2,5%, maar een vast bedrag afspreken mag ook. Twijfel je over het voorgestelde courtagetarief? Dan kan je ook zelf vergelijken tussen verschillende makelaars en de beste eruit kiezen. Het gaat immers niet alleen om het bedrag maar ook om de kwaliteit van de te leveren service en de klik met de makelaar.
Tussen bedrijven en particulieren wordt altijd een bedrag afgesproken inclusief btw. Let er dus op of er duidelijk wordt aangegeven dat de courtage inclusief btw is. Alleen dan is een goede vergelijking tussen makelaars mogelijk.
De courtage betaal je uiteindelijk bij de notaris. Dit wordt meegenomen in de notariële akte en verrekend met de koopsom of hypotheek. Indien de koopovereenkomst door beide partijen ondertekend is, maar de koop uiteindelijk niet doorgaat vanwege een rechtsgeldig beroep op de bedenktijd of andere ontbindende voorwaarden, ben je geen courtage verschuldigd. Als de koopovereenkomst eenmaal onvoorwaardelijk is, maar de koop om andere redenen niet doorgaat – bijvoorbeeld doordat een partij zich onverwachts terugtrekt – dan kun je toch verplicht zijn courtage te betalen. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden en de gemaakte afspraken. Verder is het belangrijk om te onthouden dat eventuele opstartkosten, zoals een bouwkundige keuring of taxatiekosten, ongeacht de uitkomst, voor jouw rekening komen. Courtage is niet aftrekbaar van de belasting, maar veel andere kosten, zoals taxatiekosten en hypotheekrente wel. Voor meer informatie kun je terecht bij jouw notaris.